Mindeord om Mogens Weinreich

28. maj 2018 21:01 , af Lone Dybdal

Mogens Weinreich er død i en alder af 81 år. Dermed har Aarhus 1900 AM mistet en af sine allerstørste profiler, hvis betydning for klubben og også for atletikken i Danmark har været kolossal. Mogens’ engagement og kærlighed til sporten og dens udøvere har sat markante spor i klubben, og hans indsats både som klubmand, stævneleder og med promovering af atletikken har været helt enestående. Vi skylder alle ”Mugge”, som han kaldtes blandt venner, en stor tak.

Mogens Weinreich voksede op i en søskendeflok på tre i en arbejderfamilie i en lejlighed i Odensegade i Åarhus. Han begyndte sin sportskarriere med fodboldspil på 1900’s baner, men skiftede allerede i 10-års alderen fodboldstøvlerne ud med pigsko i Århus 1900 Atletik, godt bakket op af sin far, som selv havde været ivrig atletikmand, og herefter var det livslange engagement med atletik grundlagt.

Sportsligt blev Mogens en ganske habil mellemdistanceløber, men det var som leder, han for alvor satte sit præg på klubben. Han var i en årrække formand for atletikklubben, som frem til 1970 blot havde en medlemsskare på omkring 100. Men fra 1971, da Århus Stadion som det første i Norden havde fået anlagt kunststofbaner begyndte et atletik- og motionseventyr af de helt store med Mogens Weinreich sammen med hans bror Jørgen Weinreich og Jens Ove Christiansen som de bærende kræfter. De havde alle tre været aktive i 1900 sammen i ungdomsårene og fortsatte nu naturligt som de store lederprofiler, der sammen med andre ildsjæle i klubben skabte fundamentet for det 1900 AM, vi har i dag.

Mogens Weinreich brændte for atletikken i al dens mangfoldighed og ville så gerne, at også hans by og klub kunne vise sporten på højeste plan, og han påtog sig helt naturligt hvervet som primus motor, da det blev besluttet at satse stort og internationalt på atletikstævner i Århus. Det blev med Mogens som stævnechef og arbejdshest, at man ved Århus Games en halv snes gange fra 1971 og fremefter kunne se atletik på allerhøjeste plan i Danmark. Århus Games var Danmarks største atletikstævne med topatleter fra hele verden, og der blev sat et hav af stadionrekorder med internationale stjerner ved disse stævner. Foruden dette stævnearbejde var Mogens internt i klubben en engageret inspirator for medlemmerne, og han var altid var klar med en opmuntrende peptalk, når klubbens atleter var ude sammen til holdkampe og mesterskaber.

Mogens påtog sig et utal af frivillige hverv i klubben ved siden af et travlt job som journalist. I 13 år var han sportsredaktør ved Demokraten, og da avisen lukkede i 1974, startede han sin egen forretning som freelancejournalist med en bred palet af arbejdsområder. Han fortsatte med at skrive og arbejde i mange år efter, han kunne have trukket sit tilbage som pensionist, bl.a. skrev han til Jyllands-Postens JP Aarhus en serie lokalhistoriske artikler under titlen ”Kend din By”, som også er udkommet i bogform. Han har også været nøgleperson ved flere bogudgivelser i 1900-regi, blandt andre jubilæumsbogen ”Men til idræt vi nu er parat.”

Hans interesse for atletik var usvækket til det sidste, og han fortsatte med at komme ud som tilskuer til atletikstævner, så længe hans helbred tillod det, hvad enten det var til Nordic Challenge, DM-Cross eller indendørstævner i Marselisborghallen. Han var også den første til at lykønske Sara Slot Pedersen med EM-guldet, da hun vendte hjem til hyldest i klubhuset efter triumfen i Amsterdam 2016.

”Mugge” var helt sin egen, og han gjorde tingene på sin måde, som de passede for ham. Han var rolig, interesseret i menneskene omkring sig, hjælpsom, venlig med en underfundig humor og beskeden i sin væremåde, men også med sine meningers mod, som han gerne ytrede i kronikker og læserbreve i de lokale aviser, ikke mindst i relation til idræt og atletikkens vilkår i byen.

Det seneste par år var han plaget af sygdom.

En hjørnesten er væltet. En pioner er borte, mens hans ånd vil leve videre. Mogens rummede alt det, som er 1900, og som i dag er klubbens officielle værdisæt: Engagement, kvalitet og mangfoldighed.

Æret være hans minde

Begravelsen foregår fra Viby Kirke lørdag d. 2. juni kl. 10.

 

Guldknus fra "Mugge" til Sara.

Mogens Weinreich ved DM-inde i Skive 2016 sammen med Jens Ove Christiansen.